18.9.16

Venttiilit ja polttoaineensuotimet

Venttiilien säätö ja polttoainejärjestelmän puhdistus ja suotimien vaihto alkavat olla melkein viimeisiä hommia huolto-ohjelmassa. Ruiskutuspumppu ja suuttimet ovat vielä tarkastamatta, mutta ne jääköön ensi vuodelle. Niissä tosin lienee jotain vikaakin, kun pakoputken pää kastuu dieselistä ja kone pitää hieman supsuttavaa ääntä.

Venttiilit eivät ainakaan kantaneet, kun välystä oli 0.5mm suositellun 0.25mm sijaan. Sen verran olin laiska, että jätin kannen kiristyksen tekemättä. Olin asennoitunut keinuvipukoneiston irroitikseen, mutta myös suuttimet olisi pitänyt irroittaa ja se kehtuutti liikaa.

Homma aloitettiin pesemisellä.


Venttiilikoneisto säätelyssä. Säätö onnistui yllättävän helposti takapyörästä pyörittämällä. Toinen takapyörä ilmaan, isoin vaihde päälle ja pyöritellen kunnes jossain pytyssä imu- ja pakoventtiilit vaihtoivat. Tällöin 'vastinsylinterin' venttiilit säätöön (1 vs 4, 2 vs 3).

Polttoainejärjestelmä tuli myös putsattua. Tankissa oli melko paljon ainetta, joten otin ensin 40 litraa pois päältä porakonepumpulla (todella nopea). Sen jälkeen laskin tankin propusta tyhjäksi ja huuhtelin vielä hieman. Tankin pohjalla tuntuu olevan aika lailla ruostetta, eikä kaikkea saanut pois. Perusteeellinen putsaaminen vaatisi koneen katkaisun ja tankin purkamisen rungosta.

Sakkakupissa oli melko paljon ruostemöhnää ja osa oli mennyt aina siirtopumppuun saakka.

Varmuuden vuoksi purin siirtopumpun osiin, mutta se ei vaikuttanut olevan muuten saanut siipeensä.

Itse asiassa, vaikutti että siirtopumppu oli melkein uusi. Vipu, jolla siirtopumppu saa voiman ruiskutuspumpun akselilta ei ole kulunut juuri ollenkaan.

Muutama tunti tullut sitten jarrurempan :-).

10.7.16

Jarrut kasassa

Tänään sain pitkästä aikaa Valmetilla tehtyä jotain töitäkin. Levitin pari vuotta pihassa seisseen sorakuorman autotalliin ajoa helpottamaan. Hieman kyllä mietityttää tuo hydrauliikka. Pumppu meni vahingosssa liian isoksi, kun en tiennyt että jakopään nopeus on 100-sarjassa eri kuin 02:ssa. Kahden tunnin ajelulla lämpeni selvästi käden lämpöä kuumemmaksi. Nostolaite on myös mallia melko hätäinen ja pienet nostot toteutuvat usein nytkäyksinä (asennonsäätö ei ole kovin tarkka).



Nyt on molemmat jarrut kunnossa ja ulosoton stefa pitää öljyt sisällä. Stefan kanssa oli hieman taistelua. Uusikin stefa vuosi öljyä ulkolaidalta alalaidastaan. Vaihdoin stefan vielä kerran ja laitoin pesään hieman tiivisteliimaa. Nyt tuntuu pitävän.


Jarruremontti kesti taas monta viikkoa, kun tekeminen oli satunnaista. Tässä muutamia kuvia ja kommentteja. Aloitin remontin rikkinäiseltä oikealta puolen.



Jarrukotelo avattuna. Edellinen remontoija on asentanut ulomman jarrulevyn väärin päin.


Työsylinterin mäntä putosi jarrukoteloon heti kun levittäjän otti irti. Ei ihme, että nesteet tulivat ilmatessa pois.

Kuva vanhan työsylinterin sisuskaluista. Vaikea nähdä tarkasti, mutta pinta ei todellakaan ole tasainen.


Oikealla puolella oli mös käsijarrun akselin lukituspultti katkennut ja ruostunut paikoilleen. Jo edellinen remontoija oli ratkaissut asian ottamalla jarrua levittävän tangon rälläkällä irti ja hitsaamalla takaisin. Samaa kaavaa sovelsin minäkin.



Jarruakselin stefaa yritin irroittaa vanhalla ruuvikikalla vaihtoa varten. Stefa ei halunnut irrota, mutta kun aikansa vänkäsi, niin irti lähti laippa, jossa stefa on kiinni.


Vaihdoin laippaan sekä stefan, että ulkoreunaa tiivistävän o-renkaan.

Levittäjä avattuna.
Kupeissa oli ruostetta, mutta ne eivät olleet kovinkaan kuluneet. Yritin ulosvetää yhtä kuppia M6-ruuvilla (kupeissa kierteet), mutta siitä ainaostaan korkkasi kierteet. Tyydyin putsaamaan kupit hiekkapaperilla.

Oikean puolen jarrut olivat olleet ilmeisesti pitkään epäkunnossa ja levittäjän kitkapinnat olivat alaosastaan ruosteessa. Ensin yritin laittaa sen tuollaisenaan kasaan, mutta kasatessa tuli ongelmia kun uusilla kitkapinnoilla paketti oli liian paksu. Hioin lopulta ruosteet rälläkän lamellilaikalla pois.

 Levittäjän kuulat olivat ruosteiset ja koska uusia 20mm kuulia oli saatavilla, vaihdoin kuulat uusiin.

Levyjen kitkapintojen vaihto oli melko aikaavievä askare. Tässä vanha levy.

Levyn metalliosa niittien purkamisen jälkeen. Purin niitit ensin poraamalla pään irti ja sitten lyömällä loppuosan pois.

 Hioin levyistä ruosteet pois rälläkän lamellilaikalla.

Uudet kitkapinnat niitattuna. Käytin vastakappaleena katkaistua pulttia.

Kasatessa tuli tosiaan ongelma, että koko paketti oli noin millin liian paksu eikä mahtunut pyörimään jarrukotelossa. Ei kun kaikki osat purkaen ja ruosteet lamellilaikalla pois hioen!

 Vanhat jarrunestesäiliöt uhkasivat ruostua puhki.

Tilaamissani uusissa säiliöissä oli vääränlainsella kierteellä oleva kiinnitys. Vaihdoin lopulta nuo nipat vanhoista säiliöistä uusiin.

Uudet säiliöt paikoillaan.

Oikea puoli ei jostain syystä halunnut ilmautua mitenkään muuten kuin painamalla nestettä isolla injektioruiskulla ilmausruuvista säiliöön päin. Vasen puoli ilmautui ihan tavallisesti.

Vielä pari kuvaa vasemmalta puolelta. Tämä jarru toimi, mutta piti huonosti. Levyihin oli päässyt öljyä. Lisäksi edellinen remontoija oli unohtanut käsijarrun lukituspultin tältä puolelta, joten sen käyttötanko on ihan miten sattuu ('kammen' pitäisi olla levittäjää vasten).

 Öljyinen levy.

Vasemman puolen jarruakselin tiivisteitä vaihtaessani huomasin, että laippa oli eri päin kuin oikean puolen laippa oli ollut. Laitoin sen itse asiassa samoin päin takaisin, koska minusta tuntui että koneistetun puolen kuuluisi olla laakerin puolella. Oikeaa puolta en alkanut tämän takia enää purkamaan.

Tuntejahan ei ole hydraulipumpun vaihdon jälkeen tullut.

27.6.16

Kumminpäin kitkalevyn kuuluu olla?

Kumminkohan päin näiden 700:n Valmetin jarrujen kitkalevyjen kuuluisi olla? Purettaessa olivat näin, että molemmissa levyissä oli kupera puoli ulospäin. Ulommassa levyssä vaan jää boorit aika lailla akselin huulille (vain puoliksi booreilla). Pitäisikö ulomman puolen olla kuitenkin kupera puoli sisään päin?

Lisätäänpä vielä pari kuvaa. Levyn toiselta puolelta ei ole nyt kuvaa, mutta toinen puoli on suora, ts. siellä ei ole tuota booritukselle menevää levenemää.




18.6.16

Ulosoton stefa, jarruremontin aloitus

Ulosoton stefa on viimevuotisen vaihteistoöljyn vaihdon jälkeen alkanut vuotamaan. Ostin uuden stefan jo viime syksynä, mutta nyt vasta kerkesin alkaa vaihtamaan.


Ensimmäinen työvaihe oli irroittaa tuo kierteillä oleva suojalevy. Se lähti helposti. Stefan meinasin ensin yrittää kiertämällä siihen ruuvit, mutta se oli melko kapea moiseen. Lopulta se lähti ihan minikokoisella sorkkaraudalla varovasti vääntelemällä.

Uusi stefa oli tietysti vääränlainen :-(. Ulkomitta on sama, mutta sisämitta aivan liian kapea. Kailatec saa musta taas maanantaina asiakkaan.


Seuraavana projektina on jarrujen korjaus. Tänään sain aloitettua sen verran, että irroitin kokonaan toimimattoman oikean puolen renkaan. Alun perin meinasin tehdä molemmat jarrut yhdellä kertaa, mutta pihanurmikko tuntui liian huteralle alustalle molempien pyörien irroittamiseen.

Taka-akselin tienoilla on jotain pölymönjää. En ole ihan varma, onko tuo neste vuotavasta jarrun työsylinteristä vai taka-akselin stefasta kotoisin. Minkähän lainen homma taka-akselin stefan vaihto on?



 Vanteessa ei kuitenkaan ole mitään likaa, joten mitä tuo vuoto onkaan, sitä ei ole ollut kovin paljoa.


10.5.16

Uusi hydraulipumppu

Alkuperäinen pumppu vuoti öljyä kuormitettuna, vaikka stefan vaihdon jälkeen pitikin tyhjänä käydessä öljyt sisällään. Kyllästyin kuitenkin vuotoon ja tilasin tämän sarjan http://www.nettikone.com/valmet/502-700-900-1100/1382735. Maksoihan tuo, mutta elämä on. Tässä kuvia asentelusta.

Alkuperäinen pumppu paikoillaan. Koneen kylki mukavasti ruostesuojattuna pumpun ympäristöstä.

Uusi pumppu tuli suoraan kiinni jakopäähän pumpun mukana tulleella sovitelaipalla. Ihan heittämällä tuo ei mennyt, vaan jouduin rälläköimään sovitelaippaa vähän moottorin puolelta. Lisäksi pumpun ja jakopään väliin tuleva boorihokki oli liian pitkä - asennus olisi kantanut holkista millin pari. Ratkaisin asian rälläköimällä hieman myös holkkia.

Myös ylipaineventtiililtä orbitrolille menevä letku oli ahdas asentaa. Tässä tapauksessa syynä saattoi olla, että pumppu on 702:n varaosapumppuvaihtoehdoista isompi ja ainakin pidempi kuin pienempi pumppu. Ratkaisin tämän kohda rälläköimällä palan tuosta ilmansuodattimen pidikkeestä.
Tässä valmis asennus. Lisäkommervenkkinä piti vielä teettää uusi letku ohjauksen pumpulta orbitrolille, kun sarjan mukana tulevassa oli vääränlainen pää ainakin mun orbiin. Nyt nostolaitteet toimii hurjalla nopeudella entiseen verrattuna. Muutenkin tuntuu toimivan. Ohjauksen ääriasennossa kuuluu resonoiva ääni, mutta se on ilmeisesti ylipaineventtiilin ominaisuus. Näin ainakin sarjan tekijä arveli.

En ole vieläkään saanut aikaiseksi mitään kirjanpitoa huolloista. Laitellaanpa näihin jatkossa kuva tuntimittarista. Tässä kohtaa meni vanhat hydrauliöljyt takaisin. Vaihdettu viime kesänä 10-15 tuntia sitten.