21.10.18

Syksyn 2018 remppaa

Ohjelmassa syöttöpumpun ja suutinten kunnostus, sähköjen laittelua, jarruremontti osa 421, jne. Tuntuu tällä hetkellä ikuisuusrempalta, mutta ehkä tällä saa vielä lumitöitä tehtyä.

Tästä lienee jo kuukausi, kun aloittelin syöttöpumppuremppaa. Jonkun verran joutuu purkamaan, että pääsee edes itse asiaan. Jäähdyttäjät, sun muut romut pois.



 Syöttöpumpun käyttöakseli. Tämän ulosvetäminen ei ollutkaan ihan helppo homma. Lopulta sain irti Bilteman hihnapyöräulosvetäjäsarjan avulla. Jouduin tosin laittamaan siihen pidemmät pultit.

Kuvassa näkyvät käyttöakselin ja välihammaspyörän ajoitusmerkit.

 Hammaspyörän irroituksen jälkeen pääsi purkamaan itse pumppua irti.




Edellisillä omistajilla on ollut vaikka minkälaisia virityksiä. Tässäkin on laitettu liian pitkä pultti, jonka alla isompi mutteri ja prikkoja. Ei tuossa muuten mitään, mutta kanta on hangannut polttoaineputkia :-(.

Suuttimet lähtivät kampeamalla niitä 30mm kiintoavaimella.

Ykköspytin suutin oli ainoa, jossa liekkirengas seurasi mukana.

Muiden sylintereiden liekkirenkaat sain ongittua kierrettangon avulla. Liekkirengas on supistunut juuri sopivasti alle 10mm, jotta tanko pitää siinä.


Kampiakselin stefa vuosi jonkun verran öljyä. Vaihtamisessa oli tässä näkyvän mutterin kanssa pientä haastetta. Kiristysmomentti 500Nm ja 46 vuoden tekeytyminen takasivat, että se oli tiukassa. Lopulta lämpö ja WD40 auttoivat.

 Vanhan hydraulipumpun akselissa sattui olemaan sopiva booritus. Tein siitä pidätystyökalun, jolla pystyy myös kätevästi pyörittelemään moottoria.

Stefan irroitin vanhalla ruuvikikalla. Se oli yllättävän löysässä.

Tässä oli itse asiassa kaksi stefaa päällekkäin. Olin ostanut IKH:lta vain yhden, joten tyydyin pelkästään tuon päälimmäisen vaihtamiseen.

Laitoin stefan ulkoreunalle hieman tiivisteliimaa - ihan vaan varmuudeksi, kun ei ollut kovin tiukka pesäänsä.


 Syöttöpumppuun tuli uudet sisuskalut ja suuttimiin uudet kärjet.

 Suuttimien paikalleelaitto oli melko helppo homma. Vaseliinilla liekkirengas kiinni ja pikkuhiljaa kiristellen 20Nm momenttiin molemmat mutterit.

Syöttöpumpun ratas takaisin merkkeihin.


Laittelin samalla myös uudet lämmityslaitteen vesiletkut, sekä uuden alavesiletkun jäähdyttäjään. Ostettuna oli myös ylävesiletku, mutta sitä en saanut käymään.


Tässä kohtaa projekti alkoi vastustaa. En meinannutr saada ilmattua. Lopulta ongelmaksi osoittautui täysin uusi siirtopumppu. Vaihdoin vanhan siirtopumpun takaisin. Kun kokosin uuden siirtopumpun uudelleen, sekin alkoi toimimaan.

Nelospytyn ylivuotoputki vuoti. Kun kiristin banjopulttia lisää, sain siitä kierteet rikki. Lopulta syyksi selvisi että uudet suutinkärjet ovat ylempänä suutinrungossa ja pultin kärki otti jo suutinkärkeen kiinni. Nyt siellä on lyhyempi pultti, mutta siltikin hieman epävarmaa, pitääkö se vai ei.


Tuossa 80km/h tiellä kun joutuu lumitöitä tehdessä käymään, ajattelin että on parasta että ihmiset ymmärtävät heti, että edessä on joku poikkeuksellinen ajoneuvo. Virittelin Puuilosta ostetun majakan. Tämänkin kanssa oli pientä säätöä, kun oli oikeasti tupakansytyttimeen tarkoitettu magneettimalli. Mut halpa.


 Vaihdoin myös etuvalot. Vanhojen valojen kuoret olivat niin ruosteessa, että alkoivat hajota.



Sulakerasian taakse laitoin vanhan sisuskumin palan. Hirvitti, miten lähellä runkoa nuo suojaamattomat liittimet oli.

Lisäksi oli startin johtojen puhdistusta ja toisen takavalon ja vilkun ihmettelyä, joista ei tässä ole mitään kuvia.
 Toivoin, että jarruista olisin selvinnyt vain herkistelyllä, mutta jarrusylinteri oli tullut liikaa ulos ja kun suojakumi ei ollut paikoillaan, oli itse sylinteri ruostunut ja tiivisteet huonossa hapessa. Uusiksi menee.

 Kitkapinnat minulla oli jo levyihin ostettuna. Vanhat kitkat ja niitit ensin pois, levyt puhtaaksi lamellilaikalla ja eikun niittaamaan.




Paisuttimista en saanut toisella puolella olevia kuppeja pois, vaikka koetin lämmittää. Lopulta vain putsasin kupit ja laitoin hieman vaseliinia kuppeihin ja kuuliin.

Olin tilannut Fordin tarvikejouset ja toivoin niiden olevan sopivat. Valitettavasti olivat liian lyhyet. Kokosin lopulta takaisin omilla jousillaan.

Osat odottamassa uutta pääsylinteriä.

Hydrauli- ja vaihteistoöljyyn lurautin purkillisen tuollaista taika-ainetta. Saa nähdä, vähenevätkö öljyvuodot.


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista luettavaa,omaan traktoriin pitäisi kanssa tehdä remonttia.

    VastaaPoista